Go Back

Päronkaka med mandelmassa

Ljuvlig kaka med päron och mandelmassa, som garanterar imponerar dina gäster.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: svenskt
Keyword: höst, mandelmassa, päron, vinter
Portioner: 6 bitar

Ingredienser

  • 120 gr smör rumstempererat
  • 100 gr strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 40 gr mandelmassa
  • 3 st päron

Garnering

  • 100 gr choklad smält

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 C/varmluft. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
  • Tvätta och torka päronen och lägg åt sidan.
  • Blanda alla torra ingredienser en bunke och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker tills det är vitt och krämigt. Tillsätt créme fraiche.
  • Blanda försiktigt ned mjölblandningen med en slickepott. Blanda inte för mycket för då kan kakan bli seg.
  • Skiva mandelmassan i ca 2-3 cm rundningar och ställ i botten på formen. Lägg päronen på.
  • Häll försiktigt smeten runt päronen.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ringla över kakan. Servera när kakan har svalnat ordentligt.