homonell balans
Hälsa

Hormonell berg och dalbana

Känns det som om du känslomässigt ofta befinner dig på en berg och dalbana? När du äntligen klivit av den, fortfarande lite vimmelkantig av åkturen tänker du. Äntligen över. Då börjar allting om från början. Det är dina hormoner som tar med dig på en åktur. Welcome, it’s going to be a bumpy ride!

Du är inte ensam

För det första är du inte ensam, de flesta av oss kvinnor upplever hormonella förändringar i mer eller mindre grad. Det tog mig ganska lång tid att koppla ihop min menscykel och därmed min hormonella berg och dalbana. Eftersom väldigt många av oss kvinnor dessutom äter någon form av preventivmedel som påverkar oss hormonellt blir det hela mer komplicerat.

Utan hormonella preventivmedel

Personligen mår jag väldigt dåligt av preventivmedel som innehåller hormoner. Jag har provat det mesta och det ger mig migrän, illamående och en massa andra biverkningar. Däremot har det kontrollerat mina blödningar, vilket för mig har varit helt underbart. För att jag har svimmat många gånger av smärta i samband med mens.

Men jag bestämde mig för att jag inte vill stoppa fler hormoner i min kropp längre, så efter att ha hört gott från mina vänner om natural cycles så ville jag också prova. Hittills har det fungerat väldigt bra. Helt plötsligt känner allting mycket mer. Jag har också bättre koll på min kropp. Men aj aj aj vilken beg och dalbana jag befinner mig på. Därför tänkte jag reda ut lite vad faktiskt händer och hur du kan använda det till din fördel. För det finns exempelvis en bättre tid för förändring, beroende vilken fas du befinner dig i.

Hormoner och balansen

Så varför känns det som om man åker en känslomässig berg och dalbana?

Varför känns det som om jag balanserar på en känslomässig gungbräda? Det beror på att hormonerna, östrogen, testosteron och progesteron skiftar under hela vår cykeln. Det påverkar starkt hur vi mår och hur vi känner. Vissa påverkar vår hunger, vår ilska och vår motivation.

Vecka 1 (dag 1–7)

Hej, mensen och hej trötthet! Tröttheten kommer från att östrongenhalterna är låga. Har du som jag fruktansvärd mensvärk så har du dessutom det. Men under denna veckan är det normalt att känna sig hängig, lite nervös och lättirriterad. Så har du någonting viktigt du ska prestera försök att boka om det till slutet av veckan när östrogennivån ökar.

Kom ihåg att lyssna på din kropp denna vecka – när du är trött ska du vila. När du är hungrig ska du äta. Och när du vill prata om dina känslor ska du göra det. Det kan låta som väldigt enkla saker, men det är ofta sånt som vi glömmer. Det är viktigt att komma ihåg att vår kropp påverkar vårt sinne och vice versa.

Vecka 2 (dag 8–14)

Nu ökar både östrongenhalten och progesteronnivåerna successivt. Det innebär att vi blir piggare, mer fokuserade och motiverade. Jag brukar känna mig mest skarp under denna perioden. Det innebär också att om du har ett viktigt projekt eller någonting som kräver mycket fokus är det ett perfekt tillfälle att börja med det. Då börjar även testosteronnivåerna öka.

Det är nu också vi oftast känner att klarar av det mesta. Ingeting känns omöjligt. Men har du tendens för att få ångest ökar även den under denna perioden. Jag får ofta det. Speciellt prestationsångest. Jag märker att lågintensiv träning hjälper mig mycket. Jag kör hot yoga. Sedan undviker jag koffein för det stressar mig väldigt mycket under denna perioden.

Alla dessa hormoner i samspel gör att din sexualdrift kan öka markant. En studie från början av 2000-talet från ett brittiskt universitet visade att kvinnor var mer benägna att vara otrogna under denna perioden.

Det är också oftast under den här perioden som orgasmen kommer lättare och känns mer.

Vecka 3 (dag 15-21)

Nu börjar vår östrogennivå sjunka och detta resulterar ofta i att man känner sig likgiltig. Nu stiger vår progesteronnivå och den kan tömma oss på energi. Lite som att luften gått ur en. Jag brukar vilja sitta i soffan och titta på Netflix. Jag brukar vara otroligt omotiverad till allting. Ge dig själv tillåtelse att vara trött.

Jag har också märkt på mig själv att min hud är som värst under denna perioden. I mitt fall är det att det är ganska grå och utan lyster även mitt hår faller under denna kategorin. Det är ofta under denna perioden jag vill klippa mig.

Vid slutet av veckan stiger våra hormonnivåer och balansen återfinns. Känner du dig lugn är det förmodligen därför.

Vecka 4 (dag 22-28)

Nu börjar berg och dalbanans färd neråt. Så håll i dig. Nu rasar östrogen, testosteron och progesteron i botten och det påverkar vårt humör. PMS hej hej!!

Det är nu humöret kan bli oberäkneligt. Jag har exempelvis road rage och skriker på andra bilister så att mina stackars barn blir väldigt förvånade. (jag skriker inte på dem) Jag störs också av hur min man dricker, alltså ljudet. Eller om han andas högt. Jag blir alltså väldigt lätt arg.

Nu till någonting som inte direkt hjälper plötsliga ilskeutbrott. Nämligen sömnbrist. Eftersom östrogen innehåller hormonet serotonin som inte bara gör dig glad, men också hjälper dig att sova. När östrogenet rasar kan det störa din sömn.

Jag har svårt att somna fast jag är trött och vaknar jätte tidigt. Det blir extra viktigt att fånga sömnen så att säga. Gör dig iordning tidigt på kvällen och känner du att sömntåget är på ingång, hoppa på det!

Hitta en balans

Det är självklart ingen ursäkt att bete sig hur som helst bara för att hormoner påverkar en. Men när man har kunskap om vad som händer är det också lättare att ta makten över det själv. Samt att hitta en balans som funkar för just dig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *