Kvinnlig vänskap
Hälsa,  Relationer

Kvinnlig vänskap – därför vänskapen livsviktig

Alla flickor kommer ihåg sin första bästa vän. Det är nästan som en första kärlek. Den är intensiv. Man berättar allting för varandra och umgås jämt. Att vara ifrån varandra kan göra ont på riktigt. Jag skulle vilja påstå att kvinnlig vänskap är en av de viktigaste relationerna i vårt liv.

Mina kvinnor har räddat mitt liv genom åren. Det är något underbart som har mognat genom åren. Och som goda viner, blir god vänskap bara bättre.

Det tog mig ett tag att hitta riktigt bra vänner som var kvinnor. Jag förstod mig inte på vissa regler som finns kvinnor emellan och det ledde väldigt ofta till konflikter istället. Så jag föredrog att umgås med pojkar väldigt länge. Vilket var okomplicerat och rakt tills vi blev tonåringar. Då är ju ingenting okomplicerat längre. 
Men sedan hittade jag mina kvinnor och då behövdes inga regler. Bara kärlek och förståelse. 

Hälsa och kvinnlig vänskap

Det mesta av min känslomässiga och mentala styrka kommer från djupa band med de starka kvinnorna i mitt liv, som jag har privilegiet att kalla för mina bästa vänner.  Med tiden blir vi våra vänner när vi återspeglar varandras tankar, vad vi tycker och tror.

Vi sitter mitt emot varandra och delar vacker mat, gott vin, skratt, sorg, tårar, ilska och stöd. Jag försöker få dem över till middag så mycket jag kan. Inte bara på grund av min kärlek till mat utan för att min vänskap har betydelsen för oss.

Många säger att vi är genomsnittet av de fem personer vi tillbringar mest av vår tid med. Både tid, hur och vem vi tillbringar den med är värdefulla. Var vis när du väljer. Om man bortser vad det betyder för mig personligen så finns det studier som visar att kvinnor med djupa vänskapsband lever längre och är lyckligare. Flinders University i Australien gjorde en studie på kvinnlig vänskap och man fann att de kvinnor med flest bra vänner levde hela 22% längre än de som inte hade många vänner. Forskare kom också fram till att det var just kvinnligt vänskap som ökade livslängden.

Varför det är så tror man beror på hur kvinnor pratar, lyssnar och vår empatiska förmåga är allt vi får från våra kvinnliga vänskap. Det går tillbaka långt i tiden, när kvinnor var de som hade hand om de sociala relationerna. Det var också starkt kopplat till överlevnad.

Men om vi inte har det utloppet – att prata om saker med kvinnliga vänner och komma fram till lösningar – har det konsekvenser för vår hälsa. Om vi ​​bara förlitar oss på vänskap med våra partners och familjer får vi inte allt vi behöver.

Vänskap som betyder något

I själva verket kan kvinnliga vänskap till och med hjälpa till att överleva bröstcancer. Enligt en studie publicerad i Journal of Clinical Oncology var kvinnor med bröstcancer i tidigt skede fyra gånger mer benägna att dö av cancer om de inte hade så många vänner. De med en större grupp vänner med bröstcancer i tidigt stadium hade en mycket bättre överlevnad. Detta var oavsett om väninnorna bodde i närheten eller inte.

En annan studie, rapporterad i tidskriften Cancer, följde 61 kvinnor med avancerad äggstockscancer. De med nära kvinnliga relationer hade mycket lägre nivåer av ett protein kopplat till mer aggressiva typer av cancer. Kvinnor med svaga kvinnliga relationer hade nivåer av smma protein som var 70% högre i allmänhet och två och en halv gånger högre i området runt tumören.

Det har till och med visat sig i en Latin Amerikansk studie att kvinnor som föder barn med andra kvinnor i rummet som de litar på behöver substantiellt mindre smärtlindring än när deras män är med. 

Att hantera förändringar

Jag vet att när jag har fattat beslut som har varit betydande för mitt liv har jag haft modet att fatta dem eftersom jag har nära vänninor i mitt liv. Ingeting har känns överväldigande, för att jag har aldrig känt att jag måste rodda i det själv. 

Som att skiljas två gånger. Mina kvinnor hjälpte mig att flytta ut, att köpa nya möbler till min nya lägenhet, att sova med mig i min lägenhet den första natten.

Saker blir mindre skrämmande när du vet att någon annan fångar dig. Oavsett vad du har gjort. För att det är ofta ensamheten som skrämmer. Att bli ensam eller att behöva gå igenom saker ensam. Men tack vare de starka banden jag till mina kvinnor är jag aldrig ensam. De betyder allting för mig. På många sätt är de min ryggrad, och jag deras. Tillsammans övervinner vi rädslor, fula sanningar och hjärtesorg. 

Kvinnlig och manlig vänskap

Jag har en mycket bra relation med min man också, men det finns saker som han aldrig kommer att få veta. Saker som mina bästa vänner vet.

Och nej, det är inte ett förtroendeproblem. Jag har helt enkelt en annan typ av vänskap med honom och med dem.

I själva verket, när vi träffades, var det en av de första sakerna jag berättade för honom. Det är inte bara jag och mina pojkar. Det är dessa fantastiska kvinnor också. De är mitt systerskap, mitt emotionella ekosystem, min familj. De kommer alltid att ha en plats vid vårt bord.

Kvinnlig vänskap spelar roll eftersom de kvinnor jag älskar spelar roll. Mina bästa kvinnor gör mig till en hel person. Vi skvallrar, lutar oss på varandra, säger sanningen, firar varandra och älskar varandra. De betyder livet för mig. Både bokstavligt och symbolsikt. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *